Recept på Vaniljbullar


Ingredienser

1 pkt jäst för söta degar
100 gr margarin
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 dl socker
ev . 2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl

FYLLNING:
2 dl vaniljkräm

PENSLING:
1 ägg

GARNERING:
Smält smör
Strösocker

TILLBEHÖR:
Spritspåse (ej nödvändigt)

Gör så här

Värm ugnen till 250 grader.
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt 37 grader. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt salt, socker och ev kardemumma. Tillsätt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen kraftigt med en träsked ca 8 minuter, tills degen blir blank, smidig och släpper kanterna, jäs under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek.
Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig.
Dela degen i två delar. Rulla ut en bit deg till en längd och dela den i 12 lika stora delar. Rulla tillsläta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa 15 minuter.
Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av bullen och fyll med kräm. (Har du ingen sprits lägger du i vaniljkrämen med en sked).
Låt bullarna jäsa ytterligare ca 10 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält margarin och doppas i strösocker.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Lilypie Second Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers
RSS 2.0